Hours
Currently Closed
Admission
Members
FREE
Adults
$22
Seniors
$20
Students
$17
Marvin Touré
,
the blood is the water.
View Exhibition
Catalina Schliebener Muñoz
,
Deep, Deep Woods
View Exhibition
Isla Hansen
,
How to Get to Make Believe
View Exhibition
Andrea Peña
,
States of Transmutation
View Exhibition
Asim Waqif
,
Assume the Risk
View Exhibition
Shohei Katayama
,
As Below, So Above
View Exhibition

After School

Teen Summer Workshop Series
Our Mission

The Mattress Factory is an artist-centered museum, international residency program and renowned producer and presenter of installation art. We say “yes” to artists, offering time and space to dream and realize projects in our hometown, Pittsburgh, PA. We invite audiences from around the world and around the corner to step inside, immerse and connect with the artistic process.

Learn More About Us
Archived

Garden

This play is a reflection on the (im)possibility of accepting diversity and the other. The fragmented body of the neoplasm—the fruit of unstable conditions—overcomes barriers, loves and denies itself and others, wanders around, forgetting its profession. It frequently and with pleasure divides, goes through dangerous palpation, questions the possibility of contact with the experience of the other. Poorly brought up but very successful, it invites us to a trans-species transition.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce at elit quis felis ullamcorper vehicula non in est. Maecenas finibus pharetra justo et faucibus. Nulla eu tortor vel ex volutpat efficitur. Vivamus placerat turpis in aliquet venenatis. Quisque ac lacinia mauris. Nam quis lobortis elit. Vestibulum sagittis nisi sit amet euismod hendrerit. Mauris non sodales odio. Donec efficitur molestie quam, sed lobortis massa vestibulum ut.

Nunc at arcu sodales nisi porta euismod non vel neque. Phasellus at lobortis ante, in suscipit justo. Proin non purus vitae nisi molestie consectetur. Vestibulum volutpat lobortis interdum. Vestibulum pretium ligula lorem, egestas ultricies lectus ultricies ac. Curabitur venenatis vulputate dolor.

In the late 1800s and early 1900s, Italian immigrants settled in the neighborhood surrounding what is now the Mattress Factory. Many of them worked in agriculture-related jobs, including food production and cooking, as grocery store operators and as vegetable hucksters. The history of the Mattress Factory building directly reflects this fact.

On the site where the garden now stands, was a four-story brick building constructed in the 1890s for the Italo-French Macaroni Company. It was owned by Mr. Pivorotto who lived nearby. In 1900, a six-story addition was constructed, which now houses the Mattress Factory. According to a long-time neighborhood resident, Mrs. Mary Marasti, the macaroni was manufactured in the four-story building and dried in the six-story section. The macaroni company moved out of these buildings to another North Side location around 1930.

The buildings were vacant for much of the 1930s – the Depression – but were used to store and sort clothing and other materials for relief for victims of the 1936 St. Patrick's Day flood. With the economic recovery in the late 1930s, the six-story portion of the building was occupied by the Gorman Candy Company, and the four-story building was occupied by the Stewart Paper Company from the late 1930s until 1963 when it burned to the ground.

By the time Winifred Lutz began work on her permanent outdoor garden installation in 1993, she had already studied the site for five years. She used the information she had uncovered – both historical and physical – to design a garden that responded to and incorporated the history and attributes of the site, including the foundation of a building that had burned many years ago.

The three-quarters of an acre adjacent to 500 Sampsonia Way is a living work. An enclosure for a single chair is surrounded by tall grass. A trellis, made from huge wooden beams, acts as an entryway from the parking area. Water flowing through a concrete trough splashes and gurgles. Large stones, individually selected from a western Pennsylvania quarry, dot the landscape. Cast cement apertures in the brick and stone walls frame specific views. Twisted rebar railings descend 10' below ground level to a cement basin filled with water. Newly planted trees and indigenous wildflowers attract birds into the urban garden.

The Heinz Architectural Center of The Carnegie Museum of Art featured this garden installation in its 1996 exhibition, "A Century of Women Landscape Architects in Pittsburgh."

Artist Statement

I was interested in uncovering the urban and natural history here to reveal the physical memory of the site. Everything in the garden comes from this: all the different layers and boundaries. The garden is a vignette of past times within the framework of contemporary Pittsburgh, like archeological sites in Rome and Jerusalem. From the outset, I wanted to use the architectural remains of the lot: the basement filled with debris from the burnt factory, the cistern, the concrete slab, and the brick retaining wall. The window wall is built with bricks excavated from the basement. As you look through the opening from outside the wall, your gaze is directed along the water trough, through the brick window, and up the hill, connecting interior and exterior spaces near and far. The arbor in front of the window was designed to be like a room from which to view the garden below. From there, you walk down the stairs to the pergola structure which serves as a vestibule to the garden. As you proceed into the garden, you experience the different levels of the site, exposing layers of natural and architectural history. The plantings in the garden reflect the field/forest ecology of Pennsylvania. The indigenous trees, shrubs, vines, and grasses are what might be found in a field in transition. The wall of red cedars recalls the wall of non-native ailanthus and mulberry that divided the former vacant lot. Red cedars are the "advance guard" that grow in a field before the larger trees take over.

The Private Prairie – the square of switchgrass with the chair in it – changes with the seasons. It is a cyclical event. In summer and fall it can be both an intimate and a big space. When you sit in the chair, the grass is so high that you can't be seen and you can't see out. You have a Private Prairie as if you are sitting in the middle of a vast sea of grass. Built from the same variety of local stone as the original basement walls, the garden wall is also built in the same fashion. The rough surface toward the garden interior simulates the appearance of the back of the basement wall, which comes from being built directly against the earth. Water emerges from the brick retaining wall to flow back into the stone beneath the viewfinder in the boundary wall and to be diverted to fall into a basin in the stairwell to the basement, cooling the space and intensifying its privacy with a screen of sound. The water trough in the garden divides the natural history and the urban history of the space and connects the upper and lower levels.

The "amphitheater" steps and the upright column are the factory's collapsed concrete floor beams, with the original reinforcing bars used as both decorative and functional elements. As you look to the lower level, the memory of the fields and glacial moraine are to your right and the excavation of the paper factory is to your left. The viewfinder at the end of the water trough is in the form of two intersecting circles which occurs as a symbol in Christian art. Its use in the garden was very much influenced by the fact that the neighborhood had been predominantly Italian and Catholic. Symbolizing overlapping concepts, in the most basic sense it represents the profane and the sacred. In terms of the garden, it refers to the past history and the present, the neighborhood and the Mattress Factory, and the natural history and the urban cultural history. The cone-shaped viewfinder is an abstraction of the shape of the wild morning glories that grow all over the fields in the neighborhood. As a conical shape, it concentrates the view from the outside onto the boulders; while from the inside, you see a tree and a row house, making a connection to the surrounding neighborhood.

In the late 1800s and early 1900s, Italian immigrants settled in the neighborhood surrounding what is now the Mattress Factory. Many of them worked in agriculture-related jobs, including food production and cooking, as grocery store operators and as vegetable hucksters. The history of the Mattress Factory building directly reflects this fact.

On the site where the garden now stands, was a four-story brick building constructed in the 1890s for the Italo-French Macaroni Company. It was owned by Mr. Pivorotto who lived nearby. In 1900, a six-story addition was constructed, which now houses the Mattress Factory. According to a long-time neighborhood resident, Mrs. Mary Marasti, the macaroni was manufactured in the four-story building and dried in the six-story section. The macaroni company moved out of these buildings to another North Side location around 1930.

The buildings were vacant for much of the 1930s – the Depression – but were used to store and sort clothing and other materials for relief for victims of the 1936 St. Patrick's Day flood. With the economic recovery in the late 1930s, the six-story portion of the building was occupied by the Gorman Candy Company, and the four-story building was occupied by the Stewart Paper Company from the late 1930s until 1963 when it burned to the ground.

By the time Winifred Lutz began work on her permanent outdoor garden installation in 1993, she had already studied the site for five years. She used the information she had uncovered – both historical and physical – to design a garden that responded to and incorporated the history and attributes of the site, including the foundation of a building that had burned many years ago.

The three-quarters of an acre adjacent to 500 Sampsonia Way is a living work. An enclosure for a single chair is surrounded by tall grass. A trellis, made from huge wooden beams, acts as an entryway from the parking area. Water flowing through a concrete trough splashes and gurgles. Large stones, individually selected from a western Pennsylvania quarry, dot the landscape. Cast cement apertures in the brick and stone walls frame specific views. Twisted rebar railings descend 10' below ground level to a cement basin filled with water. Newly planted trees and indigenous wildflowers attract birds into the urban garden.

The Heinz Architectural Center of The Carnegie Museum of Art featured this garden installation in its 1996 exhibition, "A Century of Women Landscape Architects in Pittsburgh."

SUPPORT THE MUSEUM

Give artists the time, space and resources to create remarkable works of art that help us see our world in new ways.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram